Polityka Prywatności

Polityka prywatnosci

Wprowadzenie

Witamy w polityce prywatnosci GROUP SILVERLINE LIMITED.

Group Silverline Limited szanuje Twoja prywatnosc, zalezy nam na ochronie Twoich danych osobowych. Niniejsze zasady okreslaja sposób, w jaki gospodarujemy Twoimi danymi, sposoby ich gromadzenia, takze podczas odwiedzin naszej witryny (bez wzgledu na to skad nas odwiedzasz), Twoje prawa odnosnie Polityki prywatnosci oraz to, w jaki sposób prawo Cie chroni.

Niniejsze informacje odnosnie prywatnosci dostarczone sa w formacie warstwowym, dzieki czemu mozesz przejsc do danego rozdzialu znajdujacego sie ponizej. Alternatywnie, mozesz pobrac dokument w wersji pdf klikajac tutaj. Zachecamy równiez do korzystania ze slowniczka, aby zrozumiec znaczenie niektórych terminów uzytych w niniejszym dokumencie polityki prywatnosci.

  1. ISTOTNE INFORMACJE ORAZ KIM JESTESMY
  2. DANE JAKIE UZYSKUJEMY
  3. SPOSÓB POZYSKIWANIA DANYCH
  4. SPOSÓB WYKORZYSTANIA TWOICH DANYCH OSOBOWYCH
  5. UJAWNIANIE TWOICH DANYCH OSOBOWYCH
  6. TRANSFER MIEDZYNARODOWY
  7. OCHRONA DANYCH
  8. PRZECHOWYWANIE DANYCH
  9. TWOJE PRAWA
  10. SLOWNICZEK
  11. Istotne informacje oraz kim jestesmy

Cel niniejszej polityki prywatnosci

Celem niniejszej polityki prywatnosci jest udzielenie informacji na temat tego, w jaki sposób Group Silverline Limited zbiera i przetwarza Panstwa dane osobowe, wlaczajac w to ankiety, przetwarzanie zamówien, zlozone zamówienia, przeslane recenzje produktów oraz panstwa zachowanie na stronie, w tym wszelkie dane dostarczone za posrednictwem niniejszej strony internetowej przy zapisywaniu sie do naszego newslettera, zakupie produktów lub udziale w konkursach.

Nasze produkty oraz strona internetowa nie sa przeznaczone dla dzieci, nie gromadzimy swiadomie danych dotyczacych dzieci.

Niezwykle istotnym jest to, aby zapoznali sie Panstwo z niniejsza polityka prywatnosci wraz z wszelkimi innymi informacjami o polityce prywatnosci lub porozumieniu o przetwarzaniu danych, które mozemy dostarczyc panstwu w szczególnych przypadkach, gdy zbieramy lub przetwarzamy Panstwa dane osobowe, aby byli Panstwo w pelni swiadomi tego, w jaki sposób wykorzystujemy Panstwa dane. Niniejsze informacje na temat polityki prywatnosci stanowia uzupelnienie pozostalych informacji i nie maja na celu ich zastapienia.

Administrator

[SILVERLINE TOOLS] jest oddzialem handlowym [Powerbox AG, spólki nalezacej do grupy Silverline Limited Group]. Niniejsza Polityka prywatnosci jest wydawana w imieniu grupy Silverline Limited Group, wiec kiedy uzywamy okreslenia „my”, „nas” lub „nasze” w niniejszej Polityce, odnosimy sie do odpowiedniej firmy w tej grupie, odpowiedzialnej za przetwarzanie danych uzytkowników. Nalezy skontaktowac sie z nami, aby uzyskac wiecej informacji na temat odpowiedniego podmiotu prawnego, który pelni role administratora danych.

Powolalismy menedzera ds. prywatnosci danych, odpowiedzialnego za nadzorowanie pytan dotyczacych niniejszej polityki. Jezeli maja panstwo jakiekolwiek pytania odnosnie niniejszych informacji na temat polityki prywatnosci, wlaczajac w to egzekwowania Panstwa praw, prosimy o skontaktowanie sie z menedzerem ds. prywatnosci danych, którego dane kontaktowe podano ponizej.

Dane kontaktowe

Pelne dane:

Pelna nazwa prawna podmiotu: Group Silverline Limited

Nazwa lub tytul menedzera ds. prywatnosci danych: [TBC]

Adres email: [email protected]

Adres pocztowy: Boundary Way, Yeovil BA22 8HZ

W kazdej chwili maja panstwo prawo wniesc skarge do Urzedu ds. Informacji (ICO), brytyjskiej komisji nadzoru ds. ochrony danych (www.ico.org.uk). Bylibysmy jednak niezmiernie wdzieczni, gdyby dali nam panstwo szanse zajac sie panstwa zastrzezeniami przed skontaktowaniem sie z urzedem ICO, dlatego prosilibysmy o kontakt z nami w pierwszej kolejnosci.

Zmiany w polityce prywatnosci oraz obowiazek informowania o zmianach

Niniejsza wersja zostala ostatni raz zaktualizowana 30 kwietnia 2018, moga panstwo uzyskac dostep do kolejnych wersje kontaktujac sie nami.

Ustawa o ochronie danych w Wielkiej Brytanii ulegnie zmianie dnia 25 maja 2018. Chociaz niniejsze informacje o polityce prywatnosci okreslaja wiekszosc Twoich praw wynikajacych z nowych przepisów, mozemy nie byc jeszcze w stanie odpowiedziec na niektóre z panstwa prósb az do maja 2018, poniewaz nadal pracujemy nad przygotowaniem naszych systemów na niektóre ze zmian.

Istotnym jest, aby posiadane przez nas dane osobowe byly dokladne oraz aktualne. Prosimy o informowanie nas o zmianach w Twoich danych osobowych w trakcie wspólpracy z nami.

Lacza stron trzecich

Niniejsza witryna moze zawierac lacza stron trzecich, wtyczki oraz aplikacje. Klikniecie w lacza lub wlaczenie polaczen moze pozwolic witrynom stron trzecich na zbieranie oraz udostepnianie danych o Tobie. Nie kontrolujemy wspomnianych witryn stron trzecich oraz nie ponosimy odpowiedzialnosci za ich oswiadczenia o ochronie prywatnosci. Zachecamy do zapoznaniu sie z polityka prywatnosci kazdej odwiedzanej witryny po opuszczeniu naszej witryny.

  1. Dane jakie uzyskujemy

Dane osobowe lub informacje osobowe oznaczaja wszelkie informacje na temat osoby umozliwiajace identyfikacje danej osoby. Nie obejmuja danych, w których tozsamosc zostala usunieta (dane anonimowe).

Mozemy gromadzic, wykorzystywac, przechowywac oraz, w stosownych przypadkach, przekazywac róznego rodzaju dane osobowe na temat uzytkownika, zgrupowalismy je w nastepujacy sposób:

  • Dane osobowe, zawierajace imie, nazwisko, nazwa uzytkownika, przedzial wiekowy lub podobny identyfikator czy tytul.
  • Dane kontaktowe, takie jak adres email oraz numer telefonu.
  • Informacje finansowe, takie jak dane rachunku bankowego oraz karty platniczej, na które skladane sa zamówienia, a platnosci dokonywane sa za posrednictwem konta osobistego
  • Dane dotyczace transakcji, zawieraja dane dotyczace platnosci do i od Ciebie oraz dane o produktach oraz uslugach zakupionych u nas, tam, gdzie skladanie zamówienia oraz dokonywanie platnosci odbywa sa za pomoca konta osobistego.
  • Dane techniczne, zawieraja adres IP, dane logowania, rodzaj przegladarki oraz wersje, ustawienia strefy czasowej oraz lokalizacje, wtyczki przegladarki oraz ich wersje, system operacyjny, platforme oraz inne technologie na urzadzeniach uzywanych w celu uzyskania dostepu do niniejszej witryny.
  • Dane o profilu, zawieraja nazwe uzytkownika i haslo, zainteresowania, preferencje, odpowiedzi z ankiet.
  • Dane uzytkowania, zwieraja informacje na temat sposobów korzystania z witryny, produktów oraz uslug.
  • Dane marketingowe oraz komunikacyjne, zawieraja informacje na temat preferencji przy otrzymywaniu materialów marketingowych od nas oraz stron trzecich, jak równiez preferencji dotyczacych komunikacji.

Gromadzimy, wykorzystujemy oraz udostepniamy równiez Dane zbiorcze, takie jak dane statystyczne oraz demograficzne w dowolnym celu. Dane moga pochodzic z danych osobowych uzytkownika, jednak nie byc traktowane jako dane osobowe w swietle prawa, poniewaz nie ujawniaja bezposrednio lub posrednio tozsamosci uzytkownika. Przykladowo, mozemy zebrac dane o uzytkowaniu w celu obliczenia procentu uzytkowników uzyskujacych dostep do konkretnej funkcji witryny. Jednakze, jezeli polaczymy lub zestawimy dane zbiorcze z danymi osobowymi, umozliwiajacymi identyfikacje uzytkownika w sposób bezposredni lub posredni, dane te beda traktowane jako osobowe, ich wykorzystanie bedzie podlegac zasadom niniejszej polityki prywatnosci.

Nie gromadzimy Szczególnych kategorii danych osobowych o uzytkowniku (obejmuje to dane szczególowe odnosnie rasy i pochodzenia etnicznego, przekonan religijnych lub filozoficznych, zycia seksualnego, orientacji, pogladów politycznych, przynaleznosci do zwiazków zawodowych, informacji o stanie zdrowia oraz danych genetycznych i biometrycznych). Nie gromadzimy równiez zadnych informacji na temat wyroków skazujacych oraz przestepstw.

Odmowa podania danych osobowych

Jezeli jestesmy zobowiazani gromadzic dane osobowe na mocy prawa lub warunków umowy zawartej z uzytkownikiem, a uzytkownik nie dostarczy danych na zadanie, mozemy nie byc w stanie wywiazac sie z umowy, która zawarlismy lub staramy sie zawrzec z uzytkownikiem (przykladowo, zapewnic dostepu do produktów lub uslug). W takim przypadku konieczne moze okazac sie anulowanie produktu lub uslugi zamówionej u nas przez uzytkownika, jednak uzytkownik zostanie w tym przypadku poinformowany o zaistnialej sytuacji.

  1. Sposób pozyskiwania danych?

Uzywamy róznych metod gromadzenia danych od uzytkownika oraz o uzytkowniku, w tym:

  • Kontakt bezposredni. Mozesz przekazac nam swoje dane osobowe, kontaktowe i finansowe wypelniajac formularz, korespondujac z nami droga pocztowa, telefoniczna, mailowa lub w inny sposób. Obejmuje to dane osobowe dostarczane podczas:
  • zamawiania naszych produktów;
  • tworzenia konta na naszej witrynie;
  • subskrybowania naszych uslug lub publikacji;
  • przesylania wniosków o przeslanie materialów reklamowych;
  • udzialu w konkursach, promocjach oraz ankietach;
  • przekazywania opinii; lub
  • dostarczania ocen produktów lub uslug.
  • Interakcje lub technologie zautomatyzowane. Podczas interakcji z nasza witryna, mozemy automatycznie zbierac dane techniczne na temat sprzetu uzywanego przez uzytkownika, informacji o dzialaniach oraz wzorcach przegladania. Dane te gromadzone sa za pomoca plików cookie, dzienników serwera oraz innych technologii. Mozemy równiez otrzymywac dane techniczne o uzytkowniku, jezeli ten odwiedza inne witryny wykorzystujace nasze pliki cookie. Wiecej informacji na ten temat mozna znalezc w naszej polityce plików cookie.
  • Strony trzecie lub ogólnie dostepne zródla. Mozemy otrzymywac dane osobowe o uzytkowniku od róznych stron trzecich oraz ogólnie dostepnych zródel okreslonych ponizej:
  • Dane techniczne od nastepujacych stron:
    • dostawców uslug analitycznych takich jak Google z siedziba poza UE;
    • sieci reklamowych z siedziba w UE; oraz
    • dostawców informacji z siedziba w UE.
  • Dane kontaktowe, finansowe i dane dot. transakcji od dostawców uslug technicznych, platniczych oraz dostawczych, takich jak Barclaycard, Wired Marketing, Zendesk, UPS oraz DPD z siedziba w UE.
  1. Sposób wykorzystania Twoich danych osobowych

Wykorzystamy Twoje dane osobowe tylko w momencie, gdy zezwoli na to prawo. Najczesciej bedziemy wykorzystywac Twoje dane w nastepujacych okolicznosciach:

  • W przypadku, gdy musimy zrealizowac umowe, która zawarlismy lub chcemy z Toba zawrzec.
  • Wszedzie tam, gdzie jest to konieczne dla naszych uzasadnionych interesów (lub stron trzecich), a Twoje interesy oraz podstawowe prawa nie maja charakteru nadrzednego.
  • W przypadku, gdy musimy postepowac z zachowaniem zgodnosci z wymogami prawnymi i regulacyjnymi.

Prosimy o zapoznanie sie ze slowniczkiem w rozdziale 10, aby dowiedziec sie wiecej o rodzajach podstaw prawnych, na podstawie których bedziemy przetwarzac Twoje dane osobowe.

Zazwyczaj nie polegamy na zgodzie uzytkownika jako podstawie prawnej do przetwarzania danych osobowych w przypadkach innych niz w zwiazku z przesylaniem bezposrednich informacji reklamowych uzytkownikowi od stron trzecich droga mailowa, pocztowa lub za pomoca wiadomosci SMS. Maja panstwo prawo w kazdej chwili wycofac swoja zgode na materialy marketingowe kontaktujac sie z nami lub klikajac na lacze opt-out (rezygnacja z subskrypcji) znajdujace sie w kazdej wiadomosci marketingowej wyslanej do uzytkownika.

Cele, do których dane osobowe zostana uzyte

Ponizej przedstawilismy, w formie tabeli, opis wszystkich sposobów, w jakie zamierzamy wykorzystywac Twoje dane osobowe oraz podstawy prawne uzasadniajace uzycie tych danych. Zidentyfikowalismy równiez, tam gdzie to wlasciwe, rodzaje naszych uzasadnionych interesów.

Nalezy zauwazyc, ze mozemy przetwarzac dane osobowe uzytkownika na bazie wiecej niz jednej podstawy prawnej, w zaleznosci od naszych potrzeb lub zamierzen. Prosimy o skontaktowanie sie z nami, jezeli potrzebuja Panstwo szczególowych informacji na temat konkretnej podstawy prawnej stanowiacej powód przetwarzania Panstwa danych osobowych w przypadku, gdy w tabeli ponizej zostala wymieniona wiecej niz jedna podstawa.

Cel / Dzialanie

Rodzaj danych

Podstawy prawne dla przetwarzania, w tym podstawy uzasadnionych interesów

Rejestracja nowego klienta

(a) Osobowe

(b) Kontaktowe

Wykonanie umowy z uzytkownikiem

Przetworzenie i dostarczenie zamówienia, w tym:

(a) Zarzadzanie platnosciami, oplatami oraz prowizjami

(b) Zbiórka lub odzyskanie naleznych nam pieniedzy

(a) Osobowe

(b) Kontaktowe

(c) Finansowe

(d) Dot. transakcji

(e) Marketingowe i komunikacyjne

(a) Wykonanie umowy z uzytkownikiem

(b) Niezbedne do celów uzasadnionych interesów (odzyskanie naleznych dlugów)

Zbiórka oraz wydawanie punktów Toolpoints.

(a) Osobowe

(b) Kontaktowe

(c) Finansowe

(d) Dot. transakcji

Wykonanie umowy z uzytkownikiem

Niezbedne do celów uzasadnionych interesów (badanie, na co klienci wydaja Toolpoints)

Zarzadzanie relacjami z uzytkownikiem, które obejmuje:

(a) Powiadamianie o zmianach dokonywanych w Polityce prywatnosci

(b) Prosba o zostawienie opinii lub wypelnienie ankiety

(a) Osobowe

(b) Kontaktowe

(c) Profilowe

(d) Marketingowe i komunikacyjne

(a) Wykonanie umowy z uzytkownikiem

(b) Niezbedne dla zgodnosci ze zobowiazaniem prawnym

(c) Niezbedne do celów uzasadnionych interesów (aktualizacja danych oraz analiza tego, w jaki sposób klienci korzystaja z naszych produktów/uslug)

Umozliwienie wziecia udzialu w losowaniu nagród, konkursach oraz wypelnianiu ankiet

(a) Osobowe

(b) Kontaktowe

(c) Profilowe

(d) Uzytkowania

(e) Marketingowe i komunikacyjne

(a) Wykonanie umowy z uzytkownikiem

(b) Niezbedne do celów uzasadnionych interesów (analiza tego, w jaki sposób klienci korzystaja z naszych produktów/uslug, w celu rozwoju produktów/uslug oraz rozwoju naszej dzialalnosci)

Zarzadzanie oraz ochrona naszego biznesu oraz niniejszej Witryny (wlaczajac w to rozwiazywanie problemów, analiza danych, testowanie, konserwacja systemu, wsparcie, przekazywanie oraz hosting danych) 

(a) Osobowe

(b) Kontaktowe

(c) Techniczne

(a) Niezbedne do celów uzasadnionych interesów (prowadzenia naszej dzialalnosci, swiadczenie uslug administracyjnych oraz informatycznych, bezpieczenstwo sieci, zapobieganie oszustwom oraz w kontekscie reorganizacji dzialalnosci lub procesu restrukturyzacji)

(b) Niezbedne dla zgodnosci ze zobowiazaniem prawnym

Dostarczanie odpowiednich tresci na stronach internetowych i materialów reklamowych uzytkownikowi oraz pomiar lub zrozumienie skutecznosci dostarczanych reklam

(a) Osobowe

(b) Kontaktowe

(c) Profilowe

(d) Uzytkowania

(e) Marketingowe i komunikacyjne

(f) Techniczne

Niezbedne do celów uzasadnionych interesów (analizowania tego, w jaki sposób klienci korzystaja z naszych produktów, w celu rozwoju naszej dzialalnosci oraz informowania o naszej strategii marketingowej)

Wykorzystanie analizy danych w celu ulepszenia naszej witryny, produktów / uslug, marketingu, relacji z klientem oraz doswiadczen osób odwiedzajacych

(a) Techniczne

(b) Uzytkowania

Niezbedne do celów uzasadnionych interesów (zdefiniowanie rodzajów klientów wzgledem naszych produktów i uslug, aktualizacja naszej witryny w celu rozwoju biznesu oraz informowania o naszej strategii marketingowej)

Przedstawianie propozycji i rekomendacji uzytkownikowi odnosnie towarów oraz uslug, które moga go zainteresowac

(a) Osobowe

(b) Kontaktowe

(c) Techniczne

(d) Uzytkowania

(e) Profilowe

Niezbedne do celów uzasadnionych interesów (rozwój naszych produktów / interesów oraz rozwój naszej dzialalnosci)

Marketing

Dokladamy wszelkich staran, aby zapewnic uzytkownikowi wybór odnosnie pewnych zastosowan danych osobowych, szczególnie w zakresie marketingu i reklamy. Udalo nam sie wypracowac nastepujace mechanizmy kontrolne danych osobowych:

Oferty promocyjne

Mozemy wykorzystac dane uzytkownika okreslajace tozsamosc, dane kontaktowe, techniczne, uzytkowania oraz profilowe, aby sformulowac poglad na temat tego, czego wedlug nas uzytkownik oczekuje lub moze potrzebowac, lub co moze go zainteresowac. W ten sposób podejmujemy decyzje o tym, które produkty, uslugi oraz oferty moga byc dla uzytkownika odpowiednie (nazywamy to marketingiem).

Uzytkownik otrzymuje od nas wiadomosci marketingowe w przypadku poproszenia nas o informacje lub zakupu towarów, lub w przypadku podania nam danych osobowych podczas udzialu w konkursie lub rejestracji w promocji oraz w kazdym przypadku, gdy uzytkownik nie zrezygnowal z otrzymywania materialów marketingowych.

Marketing stron trzecich

Poprosimy Panstwa o wyrazenie zgody przed przystapieniem do przekazania Panstwa informacji osobowych jakiejkolwiek spólce spoza Group Silverline Limited w celach marketingowych.

Rezygnacja

Uzytkownik moze, w dowolnym momencie, poprosic nas o zaprzestanie przesylania wiadomosci marketingowych, logujac sie na swoim koncie za pomoca strony internetowej, a nastepnie zaznaczajac lub odznaczajac odpowiednie pola w celu dostosowania preferencji marketingowych, lub poprzez uzycie odpowiednich linków w którejkolwiek z wiadomosci marketingowych lub kontakt z nami w dowolnym momencie. W przypadku rezygnacji z otrzymywania wiadomosci marketingowych, decyzja nie bedzie dotyczyla danych osobowych przekazanych nam w wyniku dokonania zakupu produktu, rejestracji gwarancji lub przeprowadzenia innych transakcji.

Pliki Cookies

Uzytkownik moze zmienic ustawienia przegladarki w taki sposób, aby odrzucala ona wszystkie lub niektóre pliki cookie przegladarki lub powiadamiala go w przypadku, gdy strona umieszcza lub uzyskuje dostep do plików cookie. Nalezy zauwazyc, ze w przypadku wylaczenia lub odmowy obslugi plików cookie niektóre czesci witryny moga stac sie niedostepne lub dzialac nieprawidlowo. Aby uzyskac informacji na temat uzywanych przez nas plików cookie zapoznaj sie z polityka plików cookie.

Zmiana celu

Bedziemy wykorzystywac dane osobowe wylacznie w celach, dla których je zgromadzilismy, chyba ze z uzasadnionych wzgledów uznamy, ze potrzebujemy z nich skorzystac z innego powodu i ze powód ten jest zgodny z pierwotnym celem. Jesli chcesz otrzymac wyjasnienie, w jaki sposób przetwarzanie w nowym celu jest zgodne z pierwotnym celem, prosimy o kontakt.

Jezeli potrzebujemy uzyc Twoje dane osobowe w innym celu, powiadomimy cie oraz wyjasnimy podstawy prawne dopuszczajace wykorzystanie danych w ten sposób.

Nalezy zwrócic uwage, ze mozemy przetworzyc Twoje dane osobowe bez Twojej wiedzy i zgody, zgodnie z powyzszymi zasadami, jesli jest to wymagane lub dozwolone przez prawo.

  1. Ujawnianie Twoich danych osobowych

W niektórych przypadkach bedziemy musieli udostepnic dane osobowe uzytkowania stronom wymienionym ponizej do celów okreslonych w tabeli w rozdziale 4 znajdujacym sie powyzej.

  • Stronom trzecim pochodzacym z wewnatrz, zgodnie ze Slowniczkiem (Rozdzial 10).
  • Stronom trzecim pochodzacym z zewnatrz, zgodnie ze Slowniczkiem (Rozdzial 10).
  • Stronom trzecim, którym postanowimy sprzedac, przeniesc lub wlaczyc czesc naszej dzialalnosci lub aktywów. Alternatywnie, mozemy starac sie pozyskac inne przedsiebiorstwa lub polaczyc z nimi. Jezeli zmiana zajdzie w naszej firmie, nowi wlasciciele moga wykorzystac dane osobowe uzytkownika w taki sam sposób, jak ten okreslony w niniejszej polityce prywatnosci.

Wymagamy od wszystkich stron trzecich poszanowania bezpieczenstwa danych osobowych uzytkowników oraz traktowania ich zgodnie z prawem. Nie zezwalamy naszym zewnetrznym dostawcom uslug na wykorzystywanie danych osobowych uzytkowników do celów wlasnych, pozwalamy im tylko na przetwarzanie danych osobowych uzytkowników w okreslonych celach i zgodnie z naszymi instrukcjami.

  1. Transfer miedzynarodowy

Niektóre z naszych stron trzecich maja siedzibe poza Europejskim Obszarem Gospodarczym (EOG), z tego powodu przetwarzanie przez nich danych osobowych uzytkownika bedzie sie wiazalo z transferem EOG.

Ilekroc przenosimy dane uzytkownika z EOG, gwarantujemy podobny poziom ochrony poprzez upewnienie sie, ze przynajmniej jedno z nastepujacych zabezpieczen zostalo wprowadzone: 

  • Przesylamy dane osobowe uzytkownika tylko do krajów, które zostaly uznane za zapewniajace odpowiedni poziom ochrony danych przez Komisje Europejska. Wiecej informacji na ten temat moga panstwo znalezc w dokumencie Komicji Europejskiej: Adekwatnosc ochrony danych osobowych w panstwach spoza UE (European Commission: Adequacy of the protection of personal data in non-EU countries).
  • W przypadkach, gdzie korzystamy z pracy niektórych dostawców uslug, mozemy skorzystac z konkretnych umów zatwierdzonych przez Komisje Europejska, które zapewniaja danym osobowym taka sama ochrone, jaka maja oni w Europie. Aby uzyskac wiecej informacji na ten temat, zapoznaj sie z dokumentem: Komisja Europejska: Wzory umów w transferach danych osobowych do krajów trzecich (European Commission: Model contracts for the transfer of personal data to third countries).
  • W przypadkach, gdzie korzystamy z uslugodawców z siedziba w Stanach Zjednoczonych, mozemy przeslac im dane jezeli sa oni czescia Tarczy prywatnosci (Privacy shield), która wymaga zapewnienia podobnej ochrony danym osobowym przesylanym miedzy Europa a USA. Aby uzyskac wiecej informacji na ten temat, prosimy o zapoznanie sie z dokumentem Komisja Europejska: Tarcza prywatnosci UE-USA (European Commission: EU-US Privacy Shield).

Prosimy o kontakt, jezeli chca Panstwo uzyskac dodatkowe informacje na temat konkretnych mechanizmów uzywanych podczas przesylania Twoich danych osobowych poza obszar EOG.

  1. Ochrona danych

Wprowadzilismy odpowiednie srodki bezpieczenstwa majace na celu zapobiec przypadkowej utracie, wykorzystaniu lub uzyskaniu nieautoryzowanego dostepu, zmianie lub ujawnieniu danych. Ponadto dostep do danych osobowych jest ograniczony do pracowników, agentów, kontrahentów oraz innych stron trzecich, które maja uzasadniona biznesowo potrzebe ich poznania. Beda oni przetwarzac Twoje dane osobowe tylko zgodnie z naszymi instrukcjami oraz beda podlegac obowiazkowi zachowania poufnosci. Wprowadzilismy procedury postepowania w przypadku podejrzenia naruszenia danych osobowych i powiadomimy Ciebie oraz wszelkie odpowiednie organy o naruszeniu wszedzie tam, gdzie jestesmy do tego prawnie zobowiazani.

  1. Przechowywanie danych

Jak dlugo bedziecie korzystac z danych osobowych?

Bedziemy przechowywac Twoje dane osobowe tak dlugo, jak to konieczne w realizacji celów, wlaczajac w to spelnienie wszelkich wymagan prawnych, rachunkowosci lub sprawozdawczosci.

W celu okreslenia odpowiedniego okresu przechowywania danych osobowych, bierzemy pod uwage ilosc, charakter oraz wrazliwosc danych osobowych, potencjalne ryzyko szkód wyniklych z nieautoryzowanego uzycia lub ujawnienia danych osobowych uzytkownika, celów, dla których je przetwarzamy oraz czy mozemy osiagnac cele przy pomocy innych srodków oraz wszelkie wymogi prawne.

Zgodnie z prawem jestesmy zobowiazani przechowywac podstawowe informacje o naszych klientach (wlaczajac w to dane kontaktowe, osobowe, finansowe oraz dotyczace transakcji) przez okres szesciu lat po tym, jak przestaja oni byc klientami w celach podatkowych.

W niektórych przypadkach mozesz poprosic nas o usuniecie Twoich danych: zobacz Prawo do usuniecia danych, znajdujace sie ponizej w celu uzyskania dalszych informacji.

W niektórych okolicznosciach mozemy dokonac anonimizacji Twoich danych osobowy (tak, aby nie mogly byc juz z Toba powiazane) do celów badawczych, w którym to przypadku mozemy wykorzystywac te informacje w nieskonczonosc bez dalszych powiadomien.

  1. Twoje prawa

W niektórych okolicznosciach, posiadaja panstwo prawo wynikajace z przepisów o ochronie danych w odniesieniu do panstwa danych osobowych. Ponizej znajda panstwo dalsze informacje na temat swoich praw:

  • Prawo do wgladu w dane osobowe: Moga panstwo przejrzec swoje dane osobowe logujac sie na swoje konto. Alternatywnie prosimy o kontakt mailowy pod [email protected].
  • Prawo do skorygowania danych osobowych: Moga panstwo dokonac korekcji swoich danych osobowych logujac sie na swoje konto. Alternatywnie prosimy o kontakt mailowy pod [email protected].
  • Prawo do usuniecia danych osobowych: Skontaktuj sie z nami pod [email protected].
  • Prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych: Skontaktuj sie z nami na [email protected].
  • Prawo do ograniczenia przetwarzania danych osobowych: Skontaktuj sie z nami pod [email protected].
  • Prawo do wycofania zgody: Skontaktuj sie z nami pod [email protected].
  • Jezeli chca panstwo skorzystac któregokolwiek z wyzej wymienionych praw lub jakiejkolwiek innej powiazanej sprawy, prosimy o kontakt.

Bezplatnosc

Nie musza panstwo dokonywac oplat za dostep do swoich danych osobowych (lub za korzystanie z jakichkolwiek innych praw). Mozemy jednak pobrac uzasadniona oplate w przypadku, gdy panstwa zgloszenie jest wyraznie bezzasadne, powtarzalne lub nadmierne. Alternatywnie mozemy odmówic zastosowania sie do panstwa wniosku w tych okolicznosciach.

Jakich informacji mozemy od panstwa potrzebowac

Mozemy poprosic Cie o podanie konkretnych informacji, co umozliwi nam potwierdzenie Twojej tozsamosci oraz zagwarantuje Ci prawo dostepu do Twoich danych osobowych (lub skorzystania z Twoich innych praw). Stanowi to srodek bezpieczenstwa majacy zagwarantowac, ze dane osobowe nie zostana ujawnione zadnej osobie niemajacej praw ich otrzymac. Mozemy równiez skontaktowac sie z Toba, aby poprosic Cie o dodatkowe informacje w zwiazku z Twoja prosba o przyspieszenie przeslania naszej odpowiedzi.

Limit czasowy na udzielenie odpowiedzi

Staramy sie odpowiadac na wszystkie uzasadnione zapytania w ciagu jednego miesiaca. Czasami udzielenie odpowiedzi moze trwac dluzej w przypadku, gdy panstwa wniosek jest szczególnie zlozony lub gdy zlozyli panstwo kilka wniosków. W tym przypadku powiadomimy Cie o tym, a nastepnie bedziemy informowac na biezaco.

  1. Slowniczek

PODSTAWA PRAWNA

Uzasadniony interes oznacza interes naszej firmy w prowadzeniu i zarzadzaniu nasza dzialalnoscia, umozliwiajacy nam zaoferowanie najlepszej uslugi / produktu oraz najlepszego i najbezpieczniejszego doswiadczenia uzytkownikowi. Dbamy o to, aby brac pod uwage oraz równowazyc potencjalny wplyw na uzytkownika (zarówno pozytywny, jak negatywny) oraz jego prawa przed przetworzeniem danych osobowych dla naszych uzasadnionych interesów. Nie wykorzystujemy danych osobowych uzytkownika do dzialan, w których nasze interesy sa nadrzedne w stosunku do wplywu na uzytkownika (chyba, ze uzyskalismy jego zgode lub wymaga/zezwala na to prawo). Moga panstwo uzyskac dalsze informacje na temat tego, w jaki sposób dokonujemy oceny naszych uzasadnionych interesów oraz potencjalnego wplywu na uzytkownika w zwiazku z konkretnymi dzialaniami kontaktujac sie z nami.

Wykonanie umowy oznacza przetwarzanie danych osobowych uzytkownika tam, gdzie jest to wymagane do wykonania umowy, w której jest on strona lub podjecie kroków na jego zyczenie przed zawarciem z nim umowy.

Wypelnienie obowiazku prawnego lub regulacyjnego oznacza przetworzenie danych osobowych uzytkownika tam, gdzie podlegamy przestrzeganiu obowiazku prawnego lub regulacyjnego.

STRONY TRZECIE

Wewnetrzne strony trzecie

Inne spólki nalezace do Group Silverline Limited dzialajace jako wspóladministratorzy i podmioty przetwarzajace z siedziba w Wielkiej Brytanii oraz zapewniajace uslugi administracji IT i administracji systemami, jak równiez podejmujace sie raportowaniem.

Zewnetrzne strony trzecie

  • Dostawcy uslug z siedziba w Europie oraz Stanach Zjednoczonych swiadczacy uslugi IT oraz uslugi administracyjne.
  • Doradcy zawodowi, w tym prawnicy, bankowcy, audytorzy, doradcy ds. Zasobów ludzkich i ubezpieczyciele z siedziba w Wielkiej Brytanii, którzy swiadcza uslugi doradcze, bankowe, prawne, ubezpieczeniowe i ksiegowe.
  • Brytyjski urzad skarbowy i podatkowy (HMRC), organy nadzorcze oraz inne organy z siedziba w Wielkiej Brytanii, które w pewnych okolicznosciach wymagaja zglaszania czynnosci zwiazanych z przetwarzaniem danych.
  • Dostawcy uslug platniczych z siedziba w Europie zapewniajacy ulatwienia platnosci oraz powiazane uslugi administracyjne.
  • Dostawcy automatycznych uslug marketingowych z siedziba w Europie, dostarczajacy uslugi marketingowe, pocztowe, poczty elektronicznej oraz tekstowymi.
  • Dostawcy uslug z siedziba w Europie oraz Stanach Zjednoczonych zapewniajacy uslugi transportowe towarów zakupionych u nas.
  • Dostawcy uslug z siedziba w Europie i Japonii swiadczacych uslugi tlumaczeniowe.
  • Dostawcy towarów lub uslug z siedziba w Europie dostarczajacy towary oraz uslugi w ramach programu wymiany punktów Toolpoints.

PRAWA UZYTKOWNIKA

Masz prawo:

Wgladu w dane osobowe (powszechnie zwane “wnioskiem o udzielenie dostepu do danych”). Pozwala to na otrzymanie kopii danych osobowych jakie posiadamy na Twój temat oraz sprawdzenie czy przetwarzamy je zgodnie z prawem.

Skorygowania danych osobowych, które posiadamy na Twój temat. Pozwala to na dokonanie korekty jakichkolwiek niekompletnych lub nieprawidlowych danych na Twój temat, moze jednak wymagac przez nas weryfikacji poprawnosci nowych danych nam przekazanych.

Usuniecia Twoich danych osobowych. Dzieki temu masz mozliwosc zazadac usuniecia danych osobowych, jezeli nie ma dobrego powodu bysmy kontynuowali ich przetwarzanie. Masz równiez prawo prosic nas o skasowanie lub usuniecie danych osobowych w przypadku, gdy z powodzeniem zrealizowales/las prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania (patrz ponizej), w przypadku, gdy moglismy przetwarzac Twoje dane niezgodnie z prawem lub tam, gdzie jestesmy zobowiazani usunac Twoje dane osobowe zgodnie z obowiazujacym prawem. Nalezy jednak zauwazyc, ze nie zawsze mozemy zastosowac sie do Panstwa prosby o usuniecie danych ze wzgledu na szczególne wzgledy prawne, o których zostana Panstwo poinformowani, w stosownych przypadkach, w chwili zlozenia wniosku.

Sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych w przypadku, gdy polegamy na uzasadnionym interesie (lub interesie strony trzeciej), a Twoja konkretna sytuacja sprawia, ze na podstawie sytuacji chcialbys/chcialabys sprzeciwic sie przetwarzaniu danych, poniewaz czujesz, ze ma ona wplyw na Twoje podstawowe prawa i wolnosci. Masz równiez prawo do wyrazenia sprzeciwu w przypadku, gdy przetwarzamy Twoje dane osobowe do celów marketingu bezposredniego. W niektórych przypadkach mozemy wykazac, ze posiadamy uzasadnione podstawy do przetwarzania Twoich danych majace charakter nadrzedny wobec Twoich praw i wolnosci.

Ograniczenie przetwarzania Twoich danych osobowych. Mozesz dzieki temu poprosic nas o zawieszenie przetwarzania Twoich danych osobowych w nastepujacych przypadkach: (a) jezeli chcesz abysmy okreslili dokladnosc danych; (b) w przypadku, gdy wykorzystanie przez nas danych jest niezgodne z prawem, jednak uzytkownik nie chce abysmy dane usuneli; (c) w przypadku, gdy potrzebujesz abysmy przechowali Twoje dane, nawet jesli nie bedziemy ich potrzebowac poniewaz sa one potrzebne w celu ustalenia, wykonania lub obrony roszczen prawnych; lub (d) wyraziliscie sprzeciw przeciw wykorzystaniu przez nas Waszych danych, jednak musimy zweryfikowac czy posiadamy nadrzedne uzasadnione powody do ich uzycia.

Przekazania Twoich danych osobowych Tobie lub stronie trzeciej. Przekazemy Twoje dane osobowe w uporzadkowanej, powszechnie uzywanej formie czytelnej Tobie lub wybranej przez Ciebie stronie trzeciej. Nalezy zauwazyc, ze prawo to ma zastosowanie jedynie wzgledem informacji automatycznych, na których uzycie wstepnie wyraziles/las zgode lub tam gdzie wykorzystalismy informacje w celu zawarcia umowy z Toba.

Wycofania wyrazonej zgody w kazdym momencie, wszedzie tam gdzie polegamy na Twojej zgodzie na przetwarzanie Twoich danych osobowych. Nie bedzie to mialo jednak wplywu na zgodnosc z prawem przetwarzania danych dokonanego przed wycofaniem Twojej zgody. W przypadku wycofania zgody, mozemy nie byc w stanie dostarczyc Ci niektórych naszych produktów lub uslug. W tym przypadku poinformujemy cie o tym fakcie w momencie wycofywania zgody.